04 mars, 2008

Vingåkers kommun om bergtäkter

Lever Vingåkerspolitiker upp till sina egna planer i beslut om bergtäkter t ex. Läs och begrunda själva. Det är vi som tillsätter dem och det är vi som ska utkräva ansvar av dem när vi går till val nästa gång!

"För att förbättra vår miljö och skapa gynnsamma förutsättningar för trivsel och god hälsa måste alla fara varsamt fram med miljön. På vår väg mot en allt bättre och uthållig livsmiljö i Vingåker är kretsloppsprincipen den gemensamma ledstjärnan. Samhällets resurser måste passas in i ett naturligt kretslopp. Uttaget av råvaror och energi ska inte vara större än vad som kan återskapas. (min kursivering)

Genom att så långt som möjligt uppfylla följande villkor tär vi så lite som möjligt på våra gemensamma resurser och närmar oss kretsloppssamhället.

Kretsloppet för Vingåkers resurser

Återanvänd begränsade resurser i stället för att använda nya
Vilket innebär att:
- naturgrus, metaller, olja m.m. ska inte brytas snabbare än de kan återbildas. (min kursivering)
- ämnen som brutits samlas in för återvinning i stället för att spridas i naturen som avfall.

Värna naturens mångfald så att underlaget för kretsloppen bevaras
Vilket innebär att:
- mark ska användas så att dess förmåga att ingå i kretsloppet inte utarmas. (min kursivering)
- inte tränga undan naturen och dess förutsättningar att producera."

Läs hela texten om Vingåkers miljöpolicy på kommunens hemsida och inte bara mitt korta citat: Länk här

"Uttaget av sand och grus i Vingåker överstiger riksgenomsnittet med 400-800% (fig II.14) vilket innebär att Vingåkers naturresurser till stor del hamnar utanför kommunen. ... Inom kommunen bedrivs det idag täktverksamhet på 10 platser, ... Det föreligger stor risk för förorening av grundvatten vid ev läckage av dieselolja eller andra främmande ämnen vid brytning av grus." (Förmodligen även vid brytning av berg. - min kommentar)

På sidan 11 belyser man särskilt riskerna med markradonet (cancerrisken) vid brytning av grus och berg. Låttra 3:1 finns utmärkt på kartan över såna riskområden. Människor bor nära. Är det rimligt att tillåta brytning på såna platser?

Läs gärna också om Vingåker som "ekokommun" på kommunens egen hemsida. Länk här! Tycker du att det stämmer med de grundläggande systemkraven med en omfattande berg- och grustäktsverksamhet?
Läs hela texten Vingåkers "Miljövårdsplan Miljö 99" på kommunens hemsida: Länk här

Inga kommentarer:

 
gronabloggar.se