04 mars, 2008

Boendeprotester redan i november

I ett dokument daterat slutet av november infordrade exploatören Sörmlast synpunkter på den ansökan om drastiskt utökad bergtäkt på Låttra, som man tänker lämna in till länsstyrelsen. Det är länsstyrelsen i Sörmlands län som beviljar ett eventuellt tillstånd, efter samråd med kringboende och remiss till t ex Vingåkers kommun.

Många har lämnat in enskilda kommentarer till det underlag Sörmlasts multinationella konsultföretag WSP anlitat för ansökan.

Ett stort antal kringboende samlade sig till ett första yttrande i skrivelsen nedan. Det har också skickats till samtliga politiska partier i Vingåker (8 st!), liksom till lokalpressen:

"WSP Samhällsbyggnad
Karolina Wettermark
Box 8094
700 08 Örebro


Synpunkter på ansökan om utvidgad brytning inom Låttra 3:1 i Vingåkers kommun

Eftersom Miljöbalken ställer krav på att ett s k ”utökat samråd” ska ske med närboende när det gäller ”betydande miljöpåverkan”, som t ex en utökning av bergtäkten på fastigheten Låttra 3:1 utgör, har markägare och exploatör sänt ut ett material producerat av konsultföretaget WSP i Örebro. De som har fått ta emot detta material förefaller vara begränsat till boende inom en radie av en km från bergtäkten. Det är intressant att huvuddelen av dem som kan ha synpunkter i frågan hamnar precis utanför. Finns det någon bra förklaring till detta utöver den eventuellt rent formella?

Det vore också intressant att få besked om när ansökan behandlas i olika instanser som Länsstyrelse, kommunens miljönämnd och fullmäktige. Hur får man ta del av synpunkter ni får liksom hur ni redovisar dem i er ansökan?

Den del av Vingåker där bergtäkten finns är idag och sen lång tid tillbaka illa sargat av stora grustäkter. Brytbart grus representerar stora värden för den som får täkttillstånd. Det innebär att de värdefulla naturmiljöer och –resurser våra grusåsar utgör för alltid är förlorade. Återställningsarbetet, i den mån det alls är möjligt, går långsamt om det alls påbörjas. En bergtäkt är naturligtvis ännu svårare att på något sätt återställa.

Mot den bakgrunden kan man ifrågasätta om det är rimligt att denna del av Vingåker ska utsättas för ytterligare hårdexploatering av denna typ av naturresurs. Att det finns en ökande marknad för krossprodukter måste inte nödvändigtvis innebära att brytningen ska utökas i Låttra.

Informationsmaterialet radar förvisso upp de negativa faktorerna för miljön av bergtäkten, som buller och damm vid borrning, sprängning, delning av stora block, krossning och sortering, lastning och sortering, liksom vibrationer i mark och risker med oljespill för grundvatten och ytvatten.

Som vanligt när man vill förringa miljöpåverkan så anger man riktvärden och medelvärden.
Verkligheten ser naturligtvis annorlunda ut, med plågsamma toppvärden vare sig det gäller buller, damm eller anhopning av tungtransporter. Då duger det inte att redovisa ”cirka 17 transporter/dag på årsbasis”.

Det är väl över huvud taget tveksamt om vägnätet i det aktuella området tål någon som helst ytterligare belastning av tungtransporter, med det eftersatta underhåll och redan låga standard som råder idag. Har man undersökt dessa faktorer, liksom den miljöbelastning ett ökat antal långa tungtransporter innebär? Vingåker ligger ju inte precis nära till de större tätorter som ropar efter krossprodukter.

Buller är ett av de värsta gisslen i dagens samhälle, som vetenskapligt bevisat leder till en stor överdödlighet. En av de svåraste problemen inom detta område rör just människors behov av ostörd dygns- och veckovila. Alltså, när tvingas man vakna av buller? Hur länge tvingas man vara vaken på grund av buller? Hur mycket tvingas man bli störd under vanliga rekreationsperioder?
Då kan man inte annat än bli fundersam över att ansökan innehåller önskemål som går utöver Naturvårdsverkets generösa riktlinjer för bullrande verksamhet (dagtid 07.00-18.00) och vill börja redan 06.00 och att vill ha möjlighet till bullrande verksamhet kvällstid för att personalen ska kunna ta ledigt fredagar!

Man måste kunna förutsätta att denna verksamhet ska kunna bedrivas under tider som upplevs som normalarbetstid av de flesta människor. Det kan knappast vara en verksamhet jämförbar med t ex jordbrukares, som är helt beroende av vädrets makter för sådd och skörd! Mellan 07.00 och 18.00 måndag till fredag borde man kunna få ut så mycket arbetstid att både bergarbetare och tungtransportförare kan jobba normalarbetstid, övertid, vara ledig över veckosluten och ha semester under juli!


Detta är synpunkter från (namnunderskrift, namnförtydligade, fastighet):"

Inga kommentarer:

 
gronabloggar.se