19 mars, 2008

Ett livs besparingar kan försvinna i ett nafs!


Ja, så illa kan det faktiskt gå för många som drabbas av en hänsynslös etablering och utvidgning av en bergtäkt där man råkar bo. Jag ska försöka förklara.

Jag och några dussin Österåkersbor hörsammade för ett par veckor sen den inbjudan till ett informationsmöte om utvidgning av bergtäkten på Låttra 3:1 som exploatören Sörmlast anordnat på Båsenberga kursgård en kväll genom sitt ombud, konsultföretaget WSP i Örebro.
Markägaren familjen Winkler på Låttra gård var naturligtvis också väl representerade, liksom företrädare för tillståndsgivaren Länsstyrelsen och remissinstansen Vingåkers kommun.

Varför hade mötet över huvud taget kommit tillstånd? Jo, när det är fråga om betydande miljöstörande verksamhet – som länsstyrelsen denna gång hade kommit fram till att Sörmlasts kommande ansökan om utökning av bergtäkten på fastigheten Låttra 3:1 skulle kunna utgöra.
Reglerna är såna då, att de närmast drabbade kringboende måste samrådas med, innan de ofta körs över av markägar- och exploatörsintressen och staten som tillståndsgivare - i skepnad av länsstyrelsen.

Förra gången bergtäktstillstånd var på tapeten – 2004 - nöjde man sig med att annonsera i lokaltidningen.


Denna gång hade man alltså känt sig tvungna att informera boende inom en radie av en kilometer från täkten om sina planer. Och många visste genom egna plågsamma erfarenheter av buller, damm och kringflygande sprängsten nu vad det kunde bli frågan om. Dessutom hade man mage att kräva synpunkter med mycket kort varsel strax före julhelgen och hävdade att de som inte svarade därmed hade lämnat sitt samtycke till planerna. Reaktionerna på ett sånt ohöljt maktspråk lät naturligtvis lät naturligtvis inte vänta på sig.

Människor oro för sin omedelbara boendemiljö är naturligtvis stor inför ett sånt här projekt – av lättförståeliga skäl. Men för att återknyta till min rubrik, hur går det med besparingarna i människors i livet kanske mest avgörande privatekonomiska projekt: den egna bostaden. Vad händer med värdet på min fastighet om jag måste sälja och skaffa mig en ny bostad? Det krävs väl inte alltför mycket fantasi för det, redan när en sån kraftigt miljöförstörande verksamhet som en våldsamt utvidgad och illa lokaliserad bergtäkt presenteras som förslag.
- I våras skutknackade man kvällstid under flera veckor och det var omöjligt att föra ett samtal utomhus, vittnade de närmast boende med bergtäkten inom synhåll. Vem vill köpa vårt hus!
Andra grannar får plocka sprängsten i sina hagar och skogsskiften för att människor och djur inte ska skadas. Och hur människor skulle hållas skadeslösa i det här sammanhanget hade man förståss ingen kommentar till.

Sörmlasts ena företrädare hävdade att man ville utöka bergtäkten för att behoven var så stora inom Vingåkers kommun och att man av miljöskäl (min kursivering) ville ha så korta transporter som möjligt. Jag citerade då ur Vingåkers miljöplan där man skriver: ”Uttaget av sand och grus i Vingåker överstiger riksgenomsnittet med 400-800% vilket innebär att Vingåkers naturresurser till stor del hamnar utanför kommunen.”. Sen kompletterade en annan Sörmlastrepresentant med att det helt enkelt inte var tillräckligt lönsamt att transportera krossat berg över tre mil. Av samma skäl vill man inte provborra för att kolla att inte grundvattnet tar skada.. Det blir för dyrt! Se där, intresset ljuger aldrig. Eller som Rolf Pettersson på Nydala, som också hamnar väldigt nära, uttryckte det lite mera kärnfullt: - Sanningen är att det handlar om pengar, inte miljö. Det finns ingen av Gud given ordning att just Sörmlast måste tillgodose denna efterfrågan (från kross i bergtäkt). Hans sammanfattning var väl närmast föranledd av en fråga om Sörmlasts ansökan skulle innehålla en redovisning av samtliga grus- och bergtäkter i närheten. Och det skulle den inte!

Lokala politiker brukar vara positiva till allt som kan ge nya arbetstillfällen. Två av de åtta partier som är representerade i Vingåkers kommunfullmäktige var också på plats, Viking Jonsson (s) kommunalråd och en kollega från (c). Jag vet inte om de blev missnöjda att höra att det inte blir det, nya jobba alltså. Det är istället kringresande bergsprängare och stenkrossare som sköter den biten.

Sen då, vad händer härnäst? Sörmlasts konsulter WSP ska utarbeta en s k miljökonsekvensbeskrivning för en utvidgad bergtäkt. Den ska ingå i den ansökan till länsstyrelsen som Sörmlast lämnar in strax före semesterperioden.
Sen gäller det att vara uppmärksam, för när länsstyrelsen har fattat sitt beslut (som man väl får hoppas inte sker mitt under sommaren) har man bara tre veckor på sig att överklaga ett beslut man inte finner rimligt.

Vad kan man mer göra, om man har synpunkter på lokaliseringen och utvidgningen av bergtäkten? Förutom att lämna in yttranden till länsstyrelsen kan man diskutera frågan med sina politiker i Vingåkers kommunfullmäktige. Vingåkers kommun är en viktig remissinstans, som alltså får möjlighet att yttra sig. Och politiker som man inte är nöjd med i den här frågan, de kan vara inaktiva i att ta dina intressen till vara eller ännu värre – de kan inta helt fel ståndpunkt i frågan, kan man ju rösta bort i nästa val. Gör det! Men prata/skriv/mejla dem först.




Ordförklaring:
Skutknackning = en stor hammare monterad på en grävmaskin slår sönder stenblock som efter sprängning fortfarande är för stora att krossa direkt i krossverket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När jag gick på samrådsmötet avseende bergtäkt på Låttra 3:1 på Båsenberga den 26 februari 2008 trodde jag blåögt att både kommun- och länsstyrelse-representanter skulle sitta med på podiet. Det visade sig snabbt att det var konsultfirman WSP och deras uppdragsgivare Sörmlast som hade en egen försvarsföreställning. De var inte alls ute efter att höra våra synpunkter eller ta del av läget i hela Vingåkers kommun. Här gällde bara vad företaget Sörmlast kunde få ut av den täkt de hade inmutat i konkurrens med alla andra företag som bryter sten och grus på andra ställen i kommunen.

Att Vingåkers kommun sedan 2004 är en Ekokommun hade ingen av podiefigurerna en aning om, utan de såg ut som fågelholkar. Kanske kände de inte ens till begreppet och att det borgar för kretsloppstanken att inte ta mer av Moder Jord än vad som snabbt kan återbildas. Hm hur många miljoner år tar det att bygga upp ett nytt skidåkningsberg för barnen i Grövsbol med omnejd?

Sign Blåögd

Anonym sa...

Samrådsmöte för alla? Det var tre stycken som kallats till Samrådsmöte på Båsenberga 26 februari-08 som tyvärr inte kunde delta aktivt. Varför? Jo, man hade hyrt en lokal utan hörslinga. Det visar hur ointresserade Sörmlast och WSP egentligen var av att få till ett samråd. Detta var ett spel för galleriet. Man kan nu visa Länsstyrelsen att alla på papperet har fått en chans att komma med synpunkter. Insåg Länsstyrelsens representant detta?

Sign Lomhörd

 
gronabloggar.se