11 februari, 2018

Nu börjar det igen!

Nu verkar det som det är dags igen med stora ingrepp i Österåkersmiljön. Åkeriföretaget som för ett par års sedan exploaterar bergtäkten ovanför Låttern har bara bytt namn till M4 och Winklers som arrenderar ut berget har sålt till en ny ägare.

Det nya är bara en mycket stor utvidgning av bergtäkten, med ännu större ingrepp i miljön för de som bor nära.

Man brukar säga att "Intresset ljuger aldrig". Inte heller denna gång. Och lika litet kommer man att vilja ta hänsyn till de som bor runt omkring, vare sig det handlar om buller, damm, utsläpp till vattentäkter, tidpunkter för sprängningar, borrning och s k skutknackning. Det senare rör sig om att med enormare hammare slå sönder stenblock som blivit för stora efter sprängning. Arbetet kommer förmodligen som i tidigare ansökningar att ske under den tid på dygnet - och under den tid på året - kringboende vill vistas i sina trädgårdar eller ströva i skogen runt bergtäkten. Alltså helst från riktigt tidiga morgnar till sena kvällar och inte sällan på helger. Det är oftast kringresande entrepenörer som brukar engageras för denna typ av jobb och för att det ska bli lönsamt vill man jobba koncentrerat under sammanhållna perioder.

Det är nog klokt att som närboende inte skriva på något godkännandepapper från intressenterna i bergtäkten innan det lagstadgade samrådet har genomförts.

En av bergtäktens närmaste grannar, Maggie Helin på Nydala, var ute med kameran i februari och lämnar dessa ögonblicksbilder:


De boende på Laggarbol kan se rakt in i bergtäkten från köksbordet.

Inga kommentarer:

 
gronabloggar.se