06 april, 2009

Nu smäller det snart i stenbrottet på Låttra 3:1!

Vi trodde ju stenbrottsterrorn skulle börja i slutet av hösten. Nu blev det inte så. Kanske avvaktade man pga konjunkturen på byggmarknaden eller överklagan-dena till Miljödomstolen av täkttillståndet. I varje fall borde en markägare som Winkler på Låttra blir glad att verksamheten återupptas.

Nu håller man på med s k avbaning av berget. Det innebär att man skrapar av jordlagret. Man har också startat borrningsarbetena.
Men det riktiga helvetet för de kringboende bryter naturligtvis lös på allvar när sprängningarna börjar - kolla alltså era hus efter varje salva och ge akt på sprickor i grunder och skostensstockar, ni som bor så pass nära. Dokumentera före och efter genom att ta bilder. Ge akt och dokumentera nedslag av sten i omgivningen. Sätt på hästarna hjälm om de ska vara ute. Obs! Inget dåligt skämt - det har hänt förut när knytnävsstor sprängsten sprutat över nejden vid vårdslösa salvor.

Sen tar skutknackningen vid, som nog är det värsta ur bullersynpunkt. Det är när man knackar sönder stenblock som är för stora att krossas. Därefter kommer grovkrossen, som också är ett bullrande helvete. Det värsta med den är nog ändå det vassa dammet som lägger sig över omgivningen.

För att finkrossas ska det grovkrossade fraktas med tunga fordon till grusgropen, där denna del av krossverksam-heten tar vid.

Har ni möjlighet att betitta området - tänk på säkerhets-föreskrifterna! - så kan ni försöka se hur man hanterar oljor och andra miljöfarliga vätskor. Larma länsstyrelsens miljötillsyn om det verkar slarvas. Det är grundvattnet det gäller! Dokumentera, ta bilder anteckna brott mot tider när arbete får bedrivas, är korrekt kolla att varnings-skyltning etc. Att dokumentera slarv och nochalans från exploatörens sida är inte minst viktigt när det gäller att försöka förhindra att de, Sörmlast, får ett utvidgat täkttillstånd om de nu ens tänker fullfölja sina avsikter att ansöka om ett sånt.

Sen kan man ju börja fundera över om man ö h t ska handla produkter och tjänster av företag som Sörmlast, som visar en sån uppenbar brist på hänsyn mot både natur- och boendemiljö-värden.

/Lasse

Inga kommentarer:

 
gronabloggar.se