09 maj, 2008

Om blyga alt. arroganta (välj läsart själva) kommunpolitiker och en motion till Vingåkers kommunfullmäktige om tystare och renare kommun

I februari skrev jag och min hustru ett - öppet - brev till alla partier (8 st) i Vingåkers kommunfullmäktige med anledning av Sörmlasts/Winklers ansökan om att få utvidga bergtäkten på Låttra 3:1. Intresset från partierna i Vingåker att ha en dialog med kommunmedlemmarna är tydligen inte stort - hittills har två hört av sig: Vänsterpartiet och VTL. Det senare har t o m kanske låtit sig inspireras till en motion till kommunfullmäktige som berör de frågor vi tog upp i brevet, t ex att vi ifrågasatte att det var rätt metod att locka människor att bosätta sig i kommunen med stora stenbrott och grustäkter som grannar. Den uppmärksamheten är vi naturligtvis glada för. Vi återger den här nedan.
Men tycker verkligen Vingåkers övriga partier att miljöfrågorna är så oviktiga att de inte behöver diskuteras - i "ekokommunen" Vingåker? Om inte annat så är det väl ändå ett minimum av vett och hyfs att man svarar artigt på tilltal?
/Lasse N

Motion

Kommunfullmäktige 2008-03-17

Tyst och ren kommun

Bakgrund:
En människa mår bättre om det är lugnt och tyst i omgivningen. En människa mår bättre om det är rent i luften, marken och vattnet där hon vistas. Fler och fler börjar att tala om tyst och ren orörd miljö/natur som något unikt.

Motivering:
Då det sannolikt i världen kommer bli en allt större bristvara på tysta, lugna och rena områden finns möjligheten för Vingåkers kommun att bli först med att ta ettkommunövergripande grepp kring tysta, rena och orörda områden. Min bedömning är att arbetet med “tyst och ren kommun” kommer att leda till ökad inflyttning till Vingåkers kommun samt till högre livskvalitet för de som bor i Vingåkers kommun.

Yrkande:
Att kommunfullmäktige ger uppdrag till lämpliga organ i kommunen att:
• definiera vad tysta och rena områden är (utifrån mätbara enheter).
• ta fram en plan över kommunen med tysta och rena områden.
• det långsiktiga målet skall vara att hela kommunen är tyst och ren.

Martin Larsson (vtl) Fullmäktigeledamot Vägen till livskvalitet

Inga kommentarer:

 
gronabloggar.se